Afbeelding van drie series die ik aanraad

The Queen’s Gambit – Better Call Saul – De geniale vriendin

Tips van een ware seriemoordenaar – episode 2

Wat zijn écht fijne series om thuis te bekijken? Hevige sneeuwval, lockdown en avondklok ……. voorlopig zitten we nog aan huis -en buis- gekluisterd. Helemaal niet erg als je graag naar films en series kijkt. Een keuze maken uit het enorme aanbod kan echter behoorlijk lastig zijn. Daarom opnieuw drie tips voor series die je niet mag missen. Bekeken, gewogen en goedgekeurd door een ware seriemoordenaar! Episode 2.


The Queen‘s Gambit; ook voor schaakdummies

De Amerikaanse dramaserie The Queen’s Gambit  is razend populair. Begrijpelijk want een mooiere serie zul je niet snel vinden. De serie van zeven afleveringen is gebaseerd op het gelijknamige boek van Walter Tevis over het -overigens fictieve- schaakwonder Elizabeth Harmon. Op negenjarige leeftijd komt ze in een weeshuis terecht waar de conciërge, meneer Shaibel, haar leert schaken. Elizabeth blijkt ongelooflijk getalenteerd te zijn.

Op haar dertiende wordt Beth geadopteerd. In gezelschap van haar adoptiemoeder Alma, met wie ze een innige band heeft, bezoekt en wint ze talloze schaaktoernooien. Gaandeweg wordt de introverte Beth steeds afhankelijker van drugs en alcohol. Daardoor heeft ze meer te bevechten dan haar tegenstander op het schaakbord.

Meeslepend en overtuigend

Allicht verwacht je weinig spektakel op grond van het verhaal, zeker wanneer je, zoals in mijn geval, weinig tot niets afweet van het schaakspel. Niets is echter minder waar. The Queen’s Gambit – overigens de naam van een openingszet- is óók voor schaakdummies een meeslepend en overtuigend drama.

The Netflix serie The Queen’s Gambit is terecht razend populair.

Sowieso veel sterke spelers in deze serie; Anna Taylor-Joy schittert als de roodharige Elizabeth Harmon, en Thomas Brodie-Sangster als medeschaakwonder en goede vriend Benny Watts en Marielle Heller als adoptiefmoeder Alma, zijn beslist indrukwekkend te noemen.

Regisseur Scott Frank , zie ook de vorige week genoemde westernserie Godless, werkt in The Queen’s Gambit opnieuw samen met componist  Carlos Rafael Rivera. Daarnaast  (heerlijk!) veel jaren zestig muziek, waaronder Venus van Shocking Blue!

Stijlvol en adembenemend mooi

Absoluut hoogtepunt van The Queen’s Gambit zijn echter   de adembenemende decors. Die zijn ongelooflijk kleurrijk, stijlvol en adembenemend mooi. Evenals de modieuze kleding waar de roodharige Beth zich aan te buiten gaat. In veel gevallen matcht ze perfect bij de wedstrijdzalen waar ze moet spelen. 

Al met al is er nauwelijks een betere serie om de lockdown mee door te komen. Daarna wil je beslist leren schaken. Wat vast ook een geweldig tijdverdrijf is !!

Waardering: 5 uit 5.

The Queen’s Gambit ,VS, 2020 Regie: Scott Frank. Te zien via Netflix.


Better Call Saul: even inkomen en dan knallen!

Wie inmiddels alle 62 afleveringen van Breaking Bad heeft gezien, en er toch nóg niet genoeg van heeft -en geloof me, dat kán!- stoomt meteen lekker door met de Amerikaanse misdaadserie Better Call Saul om veel bekende personages opnieuw tegen te komen. 

Dit keer draait het allemaal om Jimmy McGill, advocaat van pro Deo zaken die graag indruk wil maken op zijn broer Chuck. Een geval apart die Chuck, gespeeld door Michael McKean. Een succesvol advocaat die de laatste jaren een manische angst voor stralingen heeft ontwikkeld. Hoewel Jimmy McGill alle praktische zaken regelt voor zijn broer, zodat die lekker in zijn stralingsvrije huis kan blijven, houdt Chuck er, ten aanzien van zijn jongere broertje, een dubbele agenda op na.

Jimmy McGill, ondertussen, raakt steeds meer betrokken bij zaken die het daglicht niet verdragen en verandert gaandeweg in zijn alter ego Saul Goodman. En zo kennen we hem in Breaking Bad, als de altijd licht hysterische advocaat van scheikunde leraar op het verkeerde pad Walter White.

Boeiende personages

Het is even inkomen, deze serie,  want het verhaal wordt verteld met veel flashbacks waardoor het even duurt voordat de verschillende verhaallijnen op hun plaats vallen. Wie volhoudt wordt echter beloond met een serie van vijf seizoenen -tien afleveringen per seizoen- vol boeiende personages.

Advocaat Saul/Jimmy McGill wordt uiteraard weer gespeeld door  Bob Odenkirk.  Ook Mike Ehrmantraut, het stoïcijnse manusje-van-alle-vieze-klusjes, gespeeld door Jonathan Banks, is van de partij  in deze serie, die voorafgaat aan de gebeurtenissen van Breaking Bad.

De serie Better Call Saul; de avonturen van advocaat Jimmy McGill.

Zelfstandige vriendin Kim

Nieuw in het verhaal is de sympathieke, hardwerkende Kim Wexler, vriendin van Jimmy, gespeeld door Rhea Seehorn.  Ze speelt een grote rol in deze serie en haar personage is veel gelaagder dan dat van echtgenote Skyler in Breaking Bad. Ze heeft zelf een carrière en trekt haar eigen plan. ‘Mijn cliënten verwachten me, Jimmy !’, zegt ze beslist terwijl ze de deur van de hotelkamer achter zich dicht trekt. Het stel is naar het hotel gevlucht om uit de handen van een wraakbeluste misdadiger te blijven. Jimmy blijft verbijsterd achter. Prettig dat scenarioschrijvers een ander vrouwbeeld ontwikkelen!

Het zesde, afsluitende seizoen is dit jaar te zien. Ik ben razend nieuwsgierig hoe het afloopt want in Breaking Bad komt zij niet voor. Trappelend van ongeduld wacht ik af!

Waardering: 5 uit 5.

Better Call Saul, VS, 2015. Regie: Vince Gilligan en Peter Gould. Te zien via Netflix.


De geniale vriendin: verfilmde Napolitaanse romans

In de serie De geniale vriendin  groeien twee hartsvriendinnen samen op in een armoedige volkswijk in Napels in de jaren vijftig. Beide meisjes zijn intelligent en kunnen goed leren. Elena is stil en verlegen, haar vriendin Lila is ondernemend en brutaal. 

Terwijl Elena door mag leren, moet schoenmakersdochter Lila van school om te werken. Tussen de twee meisjes ontstaat, naast levenslange vriendschap, een hevige rivaliteit.

De Italiaanse serie, onder regie van Saverio Costanza, is gebaseerd op de vier boeken die bekend staan als de Napolitaanse romans van de geheimzinnige schrijfster Elena Ferrante.

De twee hartsvriendinnen in de serie De geniale vriendin: Lenù en Lila

Volksbuurt compleet nagebouwd

De geniale vriendin is fraai vormgegeven; met prachtige interieurs en mooie kleding. Op een verlaten fabrieksterrein werd de volksbuurt, waar de meisjes opgroeien, in zijn geheel nagebouwd.

Het eerste seizoen, waarin de armoede hoogtij viert, is gefilmd onder een permanente grauwsluier. Daarmee vergeleken is het tweede seizoen veel kleurrijker. Het speelt zich gedeeltelijk af op Ischias, een eiland voor de kust van Napels. De welvaart neemt toe en dat is ook te zien aan de inrichting van het huis van de jonggetrouwde Lila.

Hoofdrolspeelsters Margerita Mazzuco  als Lenù en Gaia Girace als Lila passen uitstekend in deze serie, die de sfeer van de boeken recht aandoet. Uiteindelijk zal de gehele serie uit vier seizoenen bestaan en net als de boeken een tijdsbestek van zestig jaar bestrijken.

Waardering: 3.5 uit 5.

De geniale vriendin, Italie/VS 2018 Regie: Saverio Costanza Te zien via NPO Plus (beide seizoenen) en NPO Start (tweede seizoen).


De geniale vriendin, vriendschap en rivaliteit

Met deze series kom je de ergste winter in 30 jaar wel door! Veel plezier en blijf gezond!

Meer zin in een ’gewone’ film? Lees dan: Filmtips voor thuiskijkers, Een jeugd zonder pannenkoeken of ‘….ieder ongelukkig gezin’