Afbeelding van drie series die ik aanraad

Godless – Breaking Bad – The Cry

Drie tips van een ware seriemoordenaar, episode 1

Wat zijn nu écht fijne series om thuis te bekijken? Nu de avondklok een feit is kan je wel goede tips gebruiken. Want welke van de -ontelbare- series die je on demand kunt bekijken zijn écht je kostbare tijd waard? Deze seriemoordenaar schiet je te hulp: drie tips voor toppe series!

Godless; stoere vrouwen in het Wilde Westen 

Als vrouwelijke westernliefhebber mag je de serie Godless eenvoudigweg niet missen! Het rustige plaatsje La Belle, New Mexico, in het Wilde Westen van 1884,  wordt vrijwel uitsluitend bewoond door vrouwen. De mannen zijn nagenoeg allemaal omgekomen door een dramatisch mijnongeluk. “Allemaal dood in vijf minuten”, stellen de inwoonsters regelmatig, nog licht verbijsterd, vast. 

De vrouwen redden het ondertussen uitstekend. Ze houden de school en de saloon draaiende, timmeren een prachtige kerk en proberen de mijn opnieuw te openen.

De rust wordt verstoord wanneer voormalig bendelid Roy Goode op de vlucht slaat voor de gewelddadige crimineel Frank Griffin en zijn bende. Hij vindt onderdak bij weduwe Alice Fletcher, die net buiten het dorp, na de dood van haar Indiaanse echtgenoot, zelfstandig een paardenranch runt. Alice en de vrouwen van La Belle slaan de handen ineen om zich, met vrouw en macht, te verweren tegen de wraaklustige bende van Frank Griffin.


In de western serie Godless staan de vrouwen hun mannetje!

Met alle klassieke elementen van het genre

Deze heerlijke, zevendelige westernserie bevat -zoals het hoort- alle klassieke elementen van het genre. Mooie desolate landschappen, houten stadje in opbouw, goede muziek (Carlos Rafael Rivera) en sterk acteerwerk. Zo staat Merrit Weaver absoluut haar mannetje als de zuster van de sheriff en toont Thomas Brodie-Sangster zich een ware revolverheld als jonge hulpsheriff Whitey Winn.

Maar de grootste verrassing is de vertolking van de hoofdrol door Michelle Dockery. We kennen haar uit het Britse kostuumdrama Downton Abbey, waarin ze de oudste, beetje bitcherige, dochter van de aristocratische familie Crawley speelt. In Godless speelt ze, en volstrekt geloofwaardig, de stoere paardenranchhoudster en weduwe Alice Fletcher.

De spannende serie is geschreven én geregisseerd door Scott Frank wiens Amerikaanse drama The Queen’s Gambit momenteel razend populair is op Netflix. Daarin overigens óók een mooie rol voor bovengenoemde Thomas Brodie-Sangster.

Waardering: 5 uit 5.

Godless, VS, 2017 Regie: Scott Frank. Te zien via Netflix.


Breaking Bad; wie geeft er nog om de avondklok?

Inmiddels een echte ‘gouwe ouwe’ is deze beroemde Amerikaanse misdaadserie die liep van 2008 tot 2013. Maar de nadruk op ‘gouwe’, want Breaking Bad is nog altijd één van mijn favoriete series. Regelmatig kijk ik nog even een aflevering. Als je de serie nog niet hebt gekeken ben je nú spekkoper! Met maar liefst vijf seizoenen en 62 afleveringen te gaan ben je de avondklok dankbaar.

Foto van cover verschillende seizoenen van de serie Breaking Bad
Breaking Bad is al jaren één van mijn favoriete series.

In deze prijswinnende en bejubelde serie krijgt de sympathieke, vijftigjarige scheikunde leraar Walter White -wie wil hem niet als buurman?- te horen dat hij terminale longkanker heeft. Hij maakt zich grote zorgen over de toekomstige financiële situatie van zijn gezin. Zijn vrouw is in verwachting, hun tienerzoon heeft wat extra ondersteuning nodig en daar komen dan ook nog de kosten voor zijn eigen medische behandeling bij. Hij besluit om met zijn scheikundige talenten het slechte pad op te gaan (Breaking Bad). 

Succesvolle methproducent

Met behulp van Jesse Pinkman, een ontspoorde, voormalige leerling gaat hij over tot de productie van de drug crystal meth. Zijn ‘recept’ blijkt een groot succes, het geld stroomt binnen en de brave scheikundeleraar wordt steeds verder meegezogen in de ongekende wereld van de misdaad. Hij moet zijn uiterste best doen om uit de handen van justitie te blijven. Extra lastig omdat zijn zwager Hank, een ambitieuze DEA-agent, vanaf de andere kant, de drugshandel hevig bestrijdt. 

Bedenker van de serie -die zich, net als Godless afspeelt in New Mexico- is Vince Cilligan. Alle acteurs – waarvan ik er hier slechts een aantal kan noemen- Bryan Cranston (Walter White), Anna Gunn (Skyler White) Aaron Paul (Jesse Pinkman) en Bob Odenkirk (advocaat Saul Goodman)  zijn geweldig in hun memorabele rollen.

Waardering: 5 uit 5.

Breaking Bad, VS, 2008-20013. Bedenker: Vince Gilligan. Te zien via Netflix.


The Cry: wat is er gebeurd met huilbaby Noah? 

In de BBC-miniserie The Cry  heeft voormalig onderwijzeres Joanna het reuze moeilijk met haar nieuwe rol als moeder. Begrijpelijk want de baby huilt elk moment van de dag. Joanna krijgt weinig steun van haar verloofde, Alistair, die zichzelf volkomen verliest in zijn drukke baan als spin doctor.

Wanneer het jonge stel van Schotland naar Australië reist in verband met de voogdijzaak over Alistair ’s dochter uit zijn vorige huwelijk, drijft de hysterisch huilende baby iedereen in het vliegtuig tot wanhoop. Behalve Alistair; dié doet ondertussen een lekker dutje.

Tijdens de autorit van Melbourne naar Wilde Bay raakt de enkele maanden oude baby Noah vermist. Een uitgebreide zoektocht volgt en de twee wanhopige ouders raken verstrikt in het mediacircus dat vervolgens uitbreekt.

Jenna Colemann is in The Cry een oververmoeide moeder

In deze spannende, vierdelige serie, die gebaseerd is op het gelijknamige boek van Helen FitzGerald, worden gebeurtenissen in het heden afgewisseld met flashbacks uit het verleden. Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat niets is zoals het aanvankelijk lijkt in deze psychologische BBC-thriller, die niet alleen gaat over de zoektocht naar baby Noah, maar ook over moederschap en identiteit.

Oververmoeide moeder Joanna wordt overtuigend gespeeld door Jenna Coleman, die ook te zien is als Queen Victoria in de kostuumdramaserie Victoria.

Waardering: 4 uit 5.

The Cry, VK/Australië, 2018. Regie: Glendyn Ivin. Te zien via NPO Plus


In de BBC-serie The Cry is niet alles wat het lijkt.

Volgende week op Wietteweetwat.nl

Tips van een ware seriemoordenaar – episode 2, met nog veel meer tips voor fijneseries om de avondklok het hoofd te bieden.

Meer zin in een ’gewone’ film? Lees dan: Filmtips voor thuiskijkers, Een jeugd zonder pannenkoeken of ‘….ieder ongelukkig gezin’

Veel plezier met deze tips. Laat horen wat je vindt en bovenal ……. blijf gezond!