Tentoonstelling Weids! Stedelijk Museum Alkmaar

Tentoonstelling Weids! Het Noord-Hollandse landschap verbeeld.

Weids! vertrouwde verten

Tentoonstelling Stedelijk Museum Alkmaar – Weids! 

Direct, op de eerste dag van de opening, bezoek ik de tentoonstelling Weids! in Stedelijk Museum Alkmaar. Ik woon al een leven lang in Noord-Holland en ben altijd weer benieuwd hoe mijn geliefde omgeving door kunstenaars is vastgelegd.

Noord-Hollands landschap

Polders, de zee -natuurlijk ! – en het IJsselmeer. Dijken en duinen.  Wolken, helder licht en molens. Boerderijen die versmelten met het landschap en koeien, veel koeien ook! Dat is Noord-Holland boven Amsterdam. 

Eindeloze vergezichten, inspirerende landschappen

Ik maak vaak foto’s van de prachtige uitzichten. Schilderen en tekenen kan ik nu eenmaal niet. Maar dat dit landschap al eeuwenlang kunstenaars inspireert begrijp ik volkomen.

Uit de collectie van Stedelijk Museum Alkmaar én uit de omvangrijke collectie van het Hoogheemraadschap Noorderkwartier is Weids! samengesteld. Een tentoonstelling waar te zien is hoe het Noord-Hollandse landschap, in verschillende tijden, door kunstenaars is afgebeeld. De combinatie van oude en nieuwere werken is verrassend.

Inmiddels op de zeebodem

Zo is er het minutieus geschilderde olieverfschilderij , Gezicht op Egmond aan Zee te zien. Claes Jacobsz van der Heck (1578-1652) schilderde het nà 1636. Een dorpje in de duinen, de zee op de achtergrond. Boeren maken een praatje, vissers zetten hun netten uit. Ik kijk aandachtig, op zoek naar herkenningspunten. Tevergeefs, want het dorpje, zoals weergegeven op het schilderij, ligt inmiddels op de zeebodem!

Piet Wiegman (1885-1963) schilderde in het najaar van 1945 Gezicht op Groet. Ook hier een dorpje, zee op de achtergrond, een kerk, een boer. Maar dit keer een sfeervolle aquarel, uitgevoerd in bruine aardetinten. Leuk die verschillen!

Egmond/ De warme dagen van juli 86, 1986, Marjan de Glopper. Collectie Stedelijk Museum Alkmaar
Winter, 1985, Friso ten Holt. Collectie Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK)

Door de ogen van de kunstenaar.

Prachtig en gevarieerd zijn de schilderijen met boerderijen, poldermolens en duinlandschappen op deze tentoonstelling. Veel zijn er gemaakt door schilders van De Bergense School, zoals Edgar Fernhout, Leo Gestel en Jaap Min. De collectie van Stedelijk Museum Alkmaar bevat veel werk van kunstenaars uit deze stroming. 

Ik herken veel plekken waar ik regelmatig langskom, fietsend of lopend met mijn hond. Het is bijzonder om ‘mijn’ wereld door de ogen van de kunstenaar te zien. 

De werken uit de collectie van het Hoogheemraadschap zijn op deze tentoonstelling vaak voor de eerste keer voor een groter publiek te zien. De twee collecties, met aandacht voor de directe omgeving, vullen elkaar goed aan. Mooi vind ik het verstilde sneeuwlandschap Boerderijen in het buurtschap Noordburen op Wieringen, geschilderd door Wouter IJdo in 1950-1955. En het stemmige, donkere Poldermolens in de Schermer, geschilderd door Arnout Colnot in 1931.

De Westfriese Omringdijk

Gefascineerd bekijk ik de Stop-motion film Westfriese Omloop, gemaakt door kunstenaar Pé Okx in 2012. Hij maakte foto’s tijdens zijn wandelingen over de Westfriese Omringdijk. Die veertigduizend foto’s verwerkte hij tot de film van 45 minuten die op de tentoonstelling te zien is.


Trailer Westfriese Omloop, 2012 Pé Okx

Behalve de getoonde werken vind ik ook de vormgeving van Weids! erg mooi. De museumzaal is geschilderd in typerende kleuren voor Noord-Holland; blauw, groen, bruin en zandkleurig. Met een duidelijk aanwezige horizonlijn. Op de gekleurde muren is hier en daar een gedicht te lezen, want het landschap is niet alleen bij schilders geliefd.

Museumzaal van Stedelijk Museum Alkmaar in typerende kleuren
Schilderij Polderlandschap van Paul Overhaus
Polderlandschap I, 2004, Paul Overhaus. Collectie HHNK

Weids! is een heerlijke tentoonstelling voor iedereen, die net als ik, nooit genoeg krijgt van de eindeloze, prachtige Noord-Hollandse verten! 

Waardering: 3 uit 5.

De tentoonstelling Weids! Het Noord-Hollandse landschap verbeeld is nog te zien t/m 28 februari 2021.

Update:

Wegens verbouwing is het museum gesloten van 1 maart t/m 3 april 2021. De tentoonstelling Weids! Het Noord-Hollandse landschap verbeeld is verlengd en te zien van 1 mei t/m 22 augustus 2021.


Fotoverantwoording kopfoto (collage) Foto Uitzicht De Woude, eigen foto/ Winter, 1985, Friso ten Holt HHNK/ Gezicht op de Bosmolen in de Egmondermeer, 1885, George ten Berge, SMA/ Foto strand Egmond aan zee, eigen foto/ Foto Molen Noord-Hollands kanaal, eigen foto/ Egmond, De warme dagen van juli 86, 1986, Marjan de Glopper, SMA/ Poldermolens in de Schermer, 1931, Arnout Colnot, HHNK/ Boerderijen in het buurtschap Noordburen op Wieringen, 1950-1955, Wouter IJdo, HHNK/ Foto Rusten aan het Noord-Hollands kanaal, eigen foto/ Gezicht op Groet, 1945, Piet Wiegman, SMA


Meer artikelen over kunst? Lees Een hond met een roze trui of Thuismuseum: Drie x dubbele pret.