Drie thuiskijktips: I am Greta, Fargo de serie en Babyteeth

I am Greta, Babyteeth en Fargo

Filmtips voor thuiskijkers

Babyteeth, Fargo en I am Greta.

De bioscopen zijn gesloten en buiten is het koud. Ideale omstandigheden om films, series en documentaires on demand te kijken. Met deze filmtips doorsta je gemakkelijk elke lockdown; intelligent, streng of zelfs verlengd !!!

Babyteeth: stoer en eigenzinnig

Wanneer de 16-jarige Milla een bloedneus krijgt terwijl ze op de metro staat te wachten, schiet probleemjongere en drugsdealer Moses haar te hulp. Hij trekt zijn shirt uit om het bloeden te stelpen. Het is liefde op het eerste gezicht tussen de twee tegenpolen, al is het niet helemaal duidelijk waaruit die wederzijdse aantrekkingskracht bestaat. Gaat het Moses om de welgevulde medicijnenkast in het ouderlijk huis van Milla? Of wil Milla haar ouders eens flink de kast opjagen? 

Ouders Henry en Anna hadden zich een ander vriendje voor hun dochter voorgesteld. Maar ze willen niets liever dan hun dochter, die terminaal ziek is, gelukkig zien. Dus staan ze de vriendschap toe en vragen Moses zelfs om bij ze in huis te komen logeren.

Babyteeth, indrukwekkend acteertalent van Eliza Scanlen en Toby Wallace

Babyteeth, (Australië, 2019) is het indrukwekkende filmdebuut van regisseur Shannon Murphy die het tragische gegeven niet sentimenteel, maar stoer en eigenzinnig uitwerkt. Geheel volgens het karakter van de levenslustige Milla, sterk gespeeld door actrice Eliza Scanlen, die recent één van de zusjes March vertolkte in Little Women van Greta Gerwig. Ook het spel van Toby Wallace (ontspoorde Moses) en Ben Mendelsohn (vader Henry) is indrukwekkend. 

Waardering: 5 uit 5.

Kijken via Picl, Cinetree, Pathé Thuis en Vitamine-Cineville (pashouders) 


Distributeur van Babyteeth is Cinéart Nederland

Fargo (de serie): Gestuntel in de sneeuw 

Er is nauwelijks een betere misdaad dramaserie denkbaar dan het Amerikaanse Fargo. De serie is gebaseerd op de gelijknamige, legendarische film van de ‘Coen Brothers uit 1996.

Net als de film speelt de serie zich af in een ijzig winters landschap, waar iedereen rondloopt met dikke ijsmutsen en stoere snowboots. Terugkerend thema in de serie -waarvoor Noah Hawley het script schreef- is steeds iemand die na jaren van vernedering – eindelijk- eens voor zichzelf opkomt. Heel goed, maar jammer genoeg doen ze het onhandig en met behulp van onbetrouwbare derden. Dat kan alleen verkeerd aflopen en dat gebeurt dan ook. Op onnavolgbare wijze keren de gebeurtenissen zich tegen de -in beginsel- sympathieke hoofdpersoon. 

Met drie seizoenen (2014-2017) van elk tien afleveringen ben je wel even bezig! Maar dat is helemaal niet erg. Integendeel! Want het zijn spannende verhalen die zich afspelen in prachtige bevroren landschappen. Ook op de schitterende interieurs van de huizen, de bedrijven en de winkels kijk je je ogen uit! Bovendien zit de serie vol met sterspelers als Martin Freeman (The Hobbit), Kirsten Dunst (Melancholia, Marie Antoinette), Jesse Plemons (Breaking Bad) en Ted Danson (Cheers). Ik verheug me enorm op het vierde seizoen van deze geweldige serie.

Waardering: 5 uit 5.

Kijken: op Netflix vind je de eerste drie seizoenen, op Videoland het vierde.

Fargo de serie; misdaaddramserie op z’n best!

I am Greta; Dapper en ontroerend

Ik geniet van de stilte boven mijn huis, waar nu bijna geen vliegtuigen meer overheen denderen. De vogels in mijn tuin zijn rustiger en bijna tam geworden en de lucht is aanmerkelijk schoner! Het coronavirus is afschuwelijk…….. maar erg goed voor het klimaat.

De documentaire I am Greta, over de inmiddels wereldwijd bekende Zweedse scholiere Greta Thunberg (2003) ontroerde me veel meer dan ik had verwacht. In de zomer van 2018 gaat de 15-jarige Greta op de stoep voor het Zweedse parlement zitten. Ze staakt van school om de klimaat-crisis op de politieke agenda te krijgen. Hoewel ze daar niet in slaagt sluiten steeds meer leerlingen zich bij haar aan. 

Regisseur Nathan Grossmann volgt Greta van zeer nabij en schetst daarmee een persoonlijk en intiem portret van een bijzonder meisje. In meerdere opzichten, want niet alleen trekt Greta zich de toestand van de aarde aan, ook heeft ze een autisme spectrum stoornis. “Maar daar lijd ik niet aan!”, zegt ze uiterst gedecideerd in de film.

Wereldwijd sluiten jongeren zich aan bij de schoolstaking van Greta Thunberg

De fascinerende Zweedse documentaire volgt Greta terwijl ze wereldleiders -waaronder de paus- ontmoet, voorop lopend bij massaal bezochte protestbijeenkomsten, thuis bij haar familie en honden én gedurende de vijftien dagen durende zeiltocht over de Atlantische Oceaan om de VN-klimaattop in New York bij te wonen.

Dapper vind ik de scherpe uitspraken van Greta tijdens verschillende klimaatbijeenkomsten. Bijvoorbeeld tijdens haar toespraak in Katowice in 2018: “Ik zou hier niet moeten staan. Ik zou terug op school moeten zitten, aan de andere kant van de oceaan. En toch kijken jullie naar ons, jonge mensen voor hoop. Hoe durven jullie? Jullie hebben mijn dromen en mijn jeugd gestolen met jullie lege woorden.” 

Na het zien van deze documentaire wil je liever helemaal nooit meer terug naar ‘normaal’!

Waardering: 4 uit 5.

Te zien via Picl, Pathé Thuis, Cinetree en Vitamine Cineville (pashouders)


Distributeur van I am Greta is Periscoop Film, Amsterdam

Heb je behoefte aan nog meer filmtips? Lees dan ook mijn filmtips over Pinocchio, of Kajillionaire.