Pinocchio original

Pinocchio OV

Met de avonturen van Pinocchio onder de kerstboom!

Pinocchio (OV). 

Straks is het Kerst en één ding is zeker ….. Oudste Kleinzoon en ik gaan nóg een keer Pinocchio bekijken. Deze zomer bezochten we samen de bioscoop. We kregen een flink verschil van mening over de verdeling van de popcorn, maar over de film waren we het roerend eens. Die vonden we geweldig! 

Zodat we binnenkort nóg eens gaan kijken. Thuis, onder de kerstboom. Want daar is deze film geknipt voor!

Een beroemde deugniet

Iedereen kent Pinocchio. De wereldberoemde, levende, houten marionet, met de -spreekwoordelijk geworden- neus die gaat groeien wanneer hij een leugen vertelt, werd in 1883 in het leven geroepen door de Italiaanse schrijver Carlo Collodi. 

Zoals veel beroemd geworden verhalen uit die tijd verscheen ‘Le avventura di Pinocchio, storia di un burattino’ (het verhaal van een marionet), in eerste instantie in wekelijkse afleveringen in een krant voor kinderen (Giornale per i Bambini).

Sindsdien is het verhaal vele malen bewerkt, ingekort, herverteld, verstript en werkelijk ontelbare malen verfilmd. De verfilming in 1940 door Walt Disney was beeldbepalend voor het houten ventje.

Pinocchio Original Version
De arme houtsnijder Geppetto (Begnini) maakt een houten pop.

Nieuwe verfilming

Voor deze, meest recente, verfilming van het klassieke verhaal, is regisseur Matteo Garrone grotendeels teruggekeerd naar de oorspronkelijke versie.

Oudste Kleinzoon en ik genieten van het verhaal over de arme houtsnijder Geppetto (goed passende rol voor Roberto Benigni, bekend van La vita è bella uit 1997). Van een overgebleven stuk hout maakt hij een marionet. Als hij plotseling een hart hoort kloppen rent hij opgewonden de dorpsstraat in: ‘Ik ben vader geworden, ik ben vader geworden!’

Pinocchio, stukje pijnboom, noemt hij zijn nieuwe zoon. Het jochie heeft een hart van goud, maar vindt het lastig om braaf te zijn. Hij is ongehoorzaam, spreekt tegen en loopt weg van school, het marionettentheater achterna. Dat is het begin van een reeks fantastische avonturen. 

Liveaction in sepia.

Werkelijk alles is mooi aan deze liveaction verfilming van het klassieke verhaal. De muziek van Dario Marianelli, het landschap en de dorpjes in sfeervol, wat armoedig vervaalde kleuren, de uitwerking en aankleding van de personages. De hoofdrol van Pinocchio wordt gespeeld door de negenjarige Frederico Ielapi, die door de werkelijk razendknappe make-up van Mark Coulier, een prachtig houten gelaat heeft gekregen! 

Pinocchio wordt bedrogen en opgelicht door de halfblinde kat en de kreupele vos. Hij wordt gevangen en veranderd in een ezel, hij stort van de rotsen en ontsnapt op het nippertje aan de dood. Gelukkig is de fee met de blauwe haren overtuigd van Pinocchio ’s goede karakter  en komt ze hem steeds opnieuw te hulp. 

Pinocchio original version
Dorpjes in mooie vervaalde kleuren. Werkelijk alles is mooi aan deze film.

Hulpvaardige fee en regisseur

Wie een lief en zoet verhaal verwacht komt bedrogen uit! Het gaat  er hard en ruw aan toe in deze wereld van Pinocchio. Het is dan ook een hele opluchting dat regisseur Garonne, net als de fee,  Pinocchio ruimschoots de kans geeft om zijn gedrag te verbeteren. Hij had hem immers ook, als in de oorspronkelijke uitgave, vanwege zijn vele fouten en overtredingen, kunnen laten ophangen aan een boom. The End!

Pinocchio door Enrico Mazzanti
Pinocchio getekend door eerste illustrator Enrico Mazzanti
Pinocchio Enrico Mazzanti
In deze versie eindigt Pinocchio bengelend aan een boomtak.

Dát blijft Oudste Kleinzoon en mij gelukkig bespaard. Aan het einde van het verhaal is Pinocchio, geheel volgens de verwachtingen, veranderd in een super braaf mensenkind van vlees en bloed. 

‘Nu jij nog!”, zeg ik tegen Oudste Kleinzoon, die de zak met popcorn nog steeds bezitterig tegen zich aangeklemd houdt. 

‘Je neus is vandaag alweer gegroeid, oma!’, pareert hij gevat.

Pinocchio OV, 2019, Regie: Matteo Garrone. Italiaans gesproken, 125 minuten.

Waardering: 5 uit 5.

De film is on-demand te bekijken via PICL, Prime video en Pathé-thuis.


Over de makers:

Regisseur Matteo Garrone (1968) werd vooral bekend door de films Gomorra (2008) waarmee hij verschillende prijzen won en het recentere Dogman (2018).

Filmcomponist  Dario Marianelli (1963) maakte de prachtige muziek bij Pinocchio. Bekend is ook zijn filmmuziek bij Pride & Prejudice (2005). Voor de muziek bij Atonement (2007) won hij een Oscar 

De Britse make-up artiest Mark Coulier (1964), verzorgde de prachtige ‘special make-up’. Als expert op dit gebied werkte hij ook mee aan o.a. The Grand Budapest Hotel  (2014) en de Harry Potter -filmserie  (2001-2011)


Distributeur van Pinocchio is Independent Films, Amsterdam

Meer films zien in de kerstvakantie? Lees ook ………ieder ongelukkig gezin of Een jeugd zonder pannenkoeken.