Afbeelding film Le Grand Bain

Le Grand Bain

Onweerstaanbaar en ongecompliceerd.

Le Grand Bain. 

In mijn thuisbioscoop bekijk ik nogmaals de Franse film Le Grand Bain. Tegelijk met het aantal besmettingen met het ‘je-weet-wel-virus’ lijkt mijn behoefte aan ongecompliceerd vermaak te groeien. Le Grand Bain voldoet uitstekend aan dit verlangen. Onweerstaanbaar, geestig en ontroerend.

De kunst van het synchroonzwemmen

Acht mannen van middelbare leeftijd komen twee keer per week samen in het gemeentelijke zwembad. Met elkaar beoefenen ze een prachtige sport………….. synchroonzwemmen. Voor wie daar zo snel geen beeld bij heeft: bij deze watersport vormen zwemmers, onder muzikale begeleiding, verschillende patronen. Vergis je niet; synchroonzwemmen is een zware sport.

Filmposter Le Grand Bain
Filmposter Le Grand Bain

Levensleed en neusclips

De acht heren van het zwemteam gaan gebukt onder allerlei problemen. Ze zien hun toekomstdromen en idealen in rook opgaan, hun huwelijk stranden. Vechtend tegen depressies, dreigende faillissementen en eenzaamheid ploeteren ze zich moeizaam door het leven. 

Het weinig sexy ogende herenteam –badmuts, neusclip en zwembandjes in soorten en maten- wordt getraind door voormalig zwemkampioene Delphine.  Na een noodlottig ongeluk is haar carrière in het slop geraakt.  Op de trainingsavonden draagt zij luidkeels, zelfgeschreven gedichten voor vanaf de duikplank. 

Na afloop van de training, in de kleedkamer en de sauna, onder het genot van bier en joint, ontwikkelt zich tussen de mannen een sterk gevoel van saamhorigheid. De ontwikkeling van hun conditie en hun spieren laat echter veel te wensen over. Wanneer de mannen zich inschrijven om voor Frankrijk uit te komen op het WK synchroonzwemmen moet er dan ook hard en serieus getraind worden.

Levenslust en medailles

Het is duidelijk dat er voor de acht mannen méér op het spel staat dan het bemachtigen van een medaille op het WK. Zij proberen hun zelfvertrouwen en plezier in het leven te herwinnen. Opnieuw leef ik intens mee met de hoofdpersonen en hun -o, zo herkenbare- sores. 

De Franse regisseur Gilles Lellouche is er in geslaagd om van dit waargebeurde, én meerdere keren verfilmde, verhaal een onweerstaanbare, geestige film te maken. Mede dankzij de cast van uitstekende acteurs. De depressieve Bertrand wordt met overtuiging gespeeld door Mathieu Amalric (The Grand Budapest Hotel) en we zien Virginie Efira (Elle, Un Amour Impossible) in de rol van trainster Delphine. Hilarisch is Leïla Bekhti als de superstrenge trainster Amanda. Op venijnige wijze ‘zweept’ ze, vanuit haar rolstoel, het team op tot hogere prestaties.

Afbeelding van de film Le Grand Bain  training op het strand
Het onwaarschijnlijke herensynchroonzwemteam in de film Le Grand Bain.

Franse kaskraker

In thuisland Frankrijk was Le Grand Bain in 2018 een enorm succes. De film werd door  méér dan vier miljoen mensen bezocht en genomineerd voor maar liefst tien Césars.  Eén daarvan werd uiteindelijk verzilverd; Philippe Katerine werd beloond met een César voor ‘Beste Acteur in een bijrol’. Hij vertolkt de rol van de eenzame, goedmoedige zwembadonderhoudsmonteur, die tevens deel uitmaakt van het zwemteam, dan ook met verve.

En natuurlijk vormt de muziek een belangrijk onderdeel van de film. De composities die de Amerikaanse (film)componist Jon Brion maakte voor Le Grand Bain, worden afgewisseld met  overbekende hits uit de jaren tachtig. Nummers als Everybody Wants To Rule the World (Tears for Fears), Every1’s a winner (Hot Chocolate) en Physical (Olivia Newton-John) passen perfect bij de gemankeerde levens van de hoofdpersonen en het is heerlijk om ze weer eens te horen.

Tegen de tijd dat het onwaarschijnlijke herenzwemteam op het WK in Noorwegen hun wedstrijdnummer synchroonzwemmen uitvoert op de klanken van Phil Collins’ hit Easy Lover, wil ik zó graag dat ze winnen! Ik durf bijna niet naar de afloop te kijken.

Le Grand Bain, Frankrijk,2018. Regie Gilles Lellouche

Waardering: 4 uit 5.

Te zien via streamingdiensten: Vitamine Cineville (pashouders), Pathé Thuis en Prime Video


Over de maker: Gilles Lellouche (1972) is een Franse acteur, regisseur en scenarist. Sinds 1995 was hij te zien in meer dan vijftig verschillende rollen. Als regisseur maakte hij twee korte films en -samen met anderen- twee speelfilms; Narco (2004) en The Players (2012). Het succesvolle Le Grand Bain (2018) beschouwt hij zelf als zijn meest persoonlijke film.


De film Le Grand Bain Cherry Pickers Distributie

Nog meer kijktips? Lees dan een artikel over mijn favoriete series of lees mijn tips voor thuiskijkers.