Kajillionaire

Kajillionaire

Een jeugd zonder pannenkoeken

Kajillionaire.

Je moet er toch niet aan denken dat je ouders je de naam Old Dolio geven? De hoofdpersoon van het Amerikaanse, komische familiedrama Kajillionaire lijkt zich daar niet erg over te verbazen. Wél begint ze vraagtekens te zetten bij andere gewoonten van het excentrieke gezin waarin ze is opgegroeid.

Buiten de maatschappij

Haar ouders, Robert en Theresa Dyne, hebben zichzelf al lang geleden buiten de maatschappij geplaatst. Hun enige dochter, de 26-jarige Old Dolio hebben ze leren stelen en bedriegen bij elke gelegenheid die zich voordoet. De buit delen ze vervolgens keurig door drieën.

Kajillionaire
Kajillionaire door Miranda July. Distributeur Universal Pictures, Amsterdam

Razendknap in de hoofdrol

Regisseur Miranda July speelde in haar vorige films –Me and You and Everyone We Know (2005) en The Future (2011)– zélf de hoofdrol. Dit keer blijft ze -en dat spijt me wel- achter de camera.

In July’s derde film vertolkt Evan Rachel Wood de hoofdrol. Met lange losse haren, een groen, veel te groot, trainingsjack en een vreemde lage stem zet zij razendknap de wereldvreemde Old Dolio neer.

Op hilarische wijze omzeilt ze de bewakingscamera’s van het postkantoor of sluipt ze, vreemd achterover gebogen, onder een schutting langs om uit het zicht van de huisbaas te blijven.

Want oplichtersfamilie Dyne maakt er een sport van om de maandelijkse huur van het leegstaande kantoorpand waar ze wonen te ontlopen. Dat ze dagelijks de wanden van hun woonruimte moeten ontdoen van een schuimende laag sop van de naastgelegen zeepfabriek Bubbles Incl. nemen ze voor lief.

Ze voorzien in hun levensonderhoud met rare zwendelpraktijken, zoals het omslachtig leeg hengelen van postbussen. Kajillionaire -megarijk- zullen ze er niet mee worden, maar daar is het ze ook niet om te doen.

‘Nep en schijnheilig’

Old Dolio heeft zich aangepast aan de vreemde leefstijl van haar ouders (Debra Winger en Richard Jenkins) die het tonen van ouderliefde ‘nep en schijnheilig’ vinden. Langzaam maar zeker begint het bij Old Dolio door te dringen dat het in andere gezinnen anders toegaat. Ze verlangt steeds meer naar een teken van liefde.

Tijdens het uitvoeren van een oplichters truc met bagage fraude maakt het gezin Dyne kennis met de modieuze, knappe en innemende Melanie, een jonge vrouw van dezelfde leeftijd als Old Dolio. Enthousiast over de spannende zwendelpraktijken sluit Melanie (Gina Rodriquez) zich aan bij de familie Dyne.

Haar aanwezigheid zet de vastgeroeste omgangsvormen binnen de familie Dyne op losse schroeven. Old Dolio voelt zich sterk aangetrokken tot Melanie, al moppert ze nors over de kleding die deze -vooral niet- draagt! Met de hulp van Melanie zet Old Dolio haar eerste stappen op de weg naar zelfstandigheid.

Andere oplichtersfamilies

Het ontroerende en tegelijkertijd grappige Kajillionaire sluit aan in een rij van recentelijke films over stelende families zoals het Koreaanse Parasite en het Japanse Shoplifters die beiden met prijzen werden overladen. 

Of dat ook gebeurt met Kajillionaire, dat zich afspeelt onder de felle Californische zon, waag ik te betwijfelen. De films van Miranda July zijn lastig in een hokje te plaatsen. De sfeer is enigszins vervreemdend, als in een langzame droom. Haar personages lijken het contact met de werkelijkheid kwijt te zijn. 

Toch is het niet moeilijk om je te verplaatsen in hun gevoelsleven. Het idee dringt zich op -althans bij mij- dat je zelf precies zó in elkaar steekt maar dat goed verborgen weet te houden. Kajillionaire zal niet aan iedereen besteed zijn. Maar voor wie -net als ik- wel houdt van ‘een beetje vreemd’ is deze film een absolute aanrader.

Kajillionaire, VS, 2020 Regie: Miranda July

Waardering: 4 uit 5.

Vanaf donderdag 19 november gelukkig! weer te zien in verschillende bioscopen.


Over de maker:

Miranda July (Vermont ,1974) is een Amerikaanse filmmaker, actrice, beeldend kunstenaar en schrijver. Zij maakte eerder o.a. de films Me and You and Everyone We Know (2005) en The Future (2011).


Distributeur van Kajillionaire is Universal Pictures, Amsterdam

Méér films over familie? Lees ook ‘………….. ieder ongelukkig gezin.’