De weg naar Cliffrock Castle Een vlucht naar de Schotse Hooglanden

De weg naar Cliffrock Castle Een vlucht naar de Schotse Hooglanden

Dapper boek over een Schots avontuur

De weg naar Cliffrock Castle.

Thuisblijven in een wereld die nagenoeg op slot zit heeft óók voordelen. Ik heb plotseling veel meer tijd. Dus lees ik -heerlijk ongestoord- het nieuwste boek van Josephine Rombouts, De weg naar Cliffrock Castle – een vlucht naar de Schotse Hooglanden.
En direct daarna -het is buiten toch corona!- de boeken die ze eerder schreef!

Huishoudster op een Schots kasteel

Vijf jaar lang werkte Josephine Rombouts als huishoudster op een  kasteel aan de ruige Schotse kust. Over deze bijzondere baan schreef ze twee boeken. In haar nieuwste boek, De weg naar Cliffrock Castle, vertelt ze hoe zij, met haar gezin, op deze bijzonder plek terechtkwam.

Het is een openhartig relaas over een gezin dat botst met het Nederlandse onderwijssysteem. Al op peuterleeftijd worden de twee kinderen van Rombouts als afwijkend van hun leeftijdsgenootjes bestempeld. Rombouts (1971) en haar echtgenoot verzetten zich tegen dat beeld.

De weg naar Cliffrock Castle | Josephine Rombouts
De weg naar Cliffrock Castle

Oplopend conflict

Het conflict met de school loopt steeds hoger op, tot er zelfs een veroordeling van de rechter volgt. Het gezin Rombouts besluit te vertrekken naar een alternatieve woongemeenschap in Schotland, waar ook onderwijs wordt gegeven.

Springend door de tijd vertelt de schrijfster beurtelings over het avontuur in Schotland en de gebeurtenissen die eraan vooraf gingen.
Rombouts spaart zichzelf niet in dit onthutsende verhaal. Ze schrijft vlot, direct en met veel gevoel voor humor. Daarmee doet ze denken aan Renate Dorrestein en Pauline Slot. Schrijfsters die ik bewonder om het ogenschijnlijke gemak waarmee ze hun verhalen vertellen.

Eenmaal in Schotland is de werkelijkheid anders dan gedacht. De eco-gemeenschap wordt op wazige wijze geleid door de Noord-Hollandse Marian. Haar plannen om een school te beginnen zijn niet uitgevoerd en de overige bewoners zijn al net zo vreemd en onvoorspelbaar als de oprichtster.

Auteur Josephine Rombouts
Josephine Rombouts schreef een heel persoonlijk boek. ©Katja Poelwijk

Een kleine dorpsschool

De situatie in de woongemeenschap wordt onhoudbaar als de eigenaresse onverwachts overlijdt. Het gezin moet op zoek naar een ander onderkomen. Dat vinden ze, per toeval, op een afgelegen schiereiland aan de westkust. Daar, op de kleine dorpsschool met slechts zestien leerlingen, zijn de kinderen van Rombouts van harte welkom. Ondanks het feit dat ze de taal niet spreken, lijken de twee jongens volkomen op hun plaats te zijn.

Zonder helemaal de gevolgen te overzien solliciteert de schrijfster op een baan als housekeeper op Cliffrock Castle, het naburige kasteel.
Het laatste gedeelte van De weg naar Cliffrock Castle geeft een voorproefje van de boeken die Rombout over die periode schreef.

Een persoonlijk en dapper boek

Maar in dit zeer persoonlijke boek ligt de nadruk op heel andere zaken. Dit verhaal gaat over moederschap en over hoe kwetsbaar dat je maakt. Het gaat over afwijzing, individualiteit en het volgen van je gevoel, zelfs tegen de verdrukking in. Na het lezen van dit ‘dappere’ boek, heb ik de smaak te pakken!

Werken op een kasteel in Schotland | Josephine Rombouts
Werken op een kasteel in Schotland
Terug naar Cliffrock Castle | Josephine Rombouts
Terug naar Cliffrock Castle

Cliffrock Castle en Terug naar Cliffrock Castle

Fascinerend vind ik de belevenissen van housekeeper Rombouts op en rond het kasteel. Regelmatig komt de Engelse eigenaresse, Her Ladyship, met haar familie, naar het buitenverblijf om te jagen, te vissen of te trouwen. Rombouts moet ervoor zorgen dat Cliffrock Castle altijd tiptop in orde is. Geen eenvoudige taak op een plek waar diepbruin water uit de kraan komt, soms zelfs mét kikkers.
Rombouts beschrijft het beeldend. Met veel aandacht voor de subtiele Engelse omgangsvormen en, niet te vergeten, voor de prachtige, ruige natuur van het omringende landschap.

Reislustig ben ik geworden van deze boeken. Een onhandig verlangen in tijden van corona. Voorlopig maar genieten van deze boeken.

Waardering: 4 uit 5.

De boeken van Josephine Rombouts zijn uitgegeven door uitgeverij Querido.
De weg naar Cliffrock Castle – Een vlucht naar de Schotse Hooglanden, 2020
Cliffrock Castle – Werken op een kasteel in Schotland, 2018
Terug naar Cliffrock Castle – Belevenissen op een Schots kasteel, 2019